torstai 1. huhtikuuta 2010

Koeviikko

Ihmiskoe jatkuu kymmenettä päivää. Tuloksia ei ole. Koe on kesken.

Tavoitteeni on seuraavien vuosien kuluessa kokeilla, mitkä harjoitusärsykkeet antavat parhaimman harjoitusvasteen. Budjetin niukkuudesta johtuen koe-eläimiä ei ollut varaa hankkia, joten toimin itse ainoana koekaniinina. Tiedostan hyvin, että tulosten luetettavuus ja pätevyys kärsivät tästä yksityikohdasta, eikä kokeen toistettavuuskaan ole kovin kaksinen. Näen tämän kuitenkin mitä mainioimpana asiana, sillä tällöin kukaan ei ala apinoida harjoitteluani, eikä kukaan tee samoja virheitä plogini lukemisen seurauksena.

Tällä hetkellä käynnissä oleva tutkimus koskee keskivartalon voimaa. Tutkimuksen aikana toteutan päivän toisen harjoituksen keskivartalon kuntopiiirinä. Harjoituksen kesto vaihtelee muun harjoittelun rytmityksen mukaisesti 30-60min välillä. Palaan tarkempaan suoritukseen tulosten julkaisun yhteydessä.

Kokeen aloitusta edelsi tiukka pohdinta ihmiskokeiden eettisyydestä. Tietyissä piireissä on jopa spekuloitu, voiko harjoittelemalla saada kilpailijoihin nähden epäreilua etua. Vastaavana tutkijana kuitenkin puolustaudun toteamalla sääntöjen olevan kaikille samat eikä mitään sääntöä ole rikottu, eikä tulla rikkomaan. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, tutkimukset eivät aiheuta koe-eläimelle välitöntä tai pitkäaikaista terveydellistä haittaa. Täsmällisemmin sanottuna, tutkimuksen aikaisen kokonaisrasituksen tavoitetaso on juuri montun reunalla, mutta kuitenkin reunan iloisemmalla puolella. Aika näyttää, missä reuna menee.

Tänän tutkimuksen kymmenentenä päivänä en voi muuta kuin todeta tutkimuksen olevan kesken ja tuloksia joudutaan odottamaan vielä yksitoista vuorokautta. Sen voin kuittenkin jo nyt todeta, että koehenkilön alavatsanseudulla näkyy jo pieniä rakenteellisia muutoksia. Yksi iso kumpu on ikäänkuin jakautunut kuudeksi pienemmäksi. Vielä ei tosin ole selvillä, onko tämä vain näköharha ja onko tästä kovin näkyvää hyötyä kevään kilpakentillä. Laskelmieni mukaan hyöty ei ole kovin kaus näkyvä, sillä kokoa suurempi combat-paita yltänee navan alapuolelle. Täytyy tarkistaa viimeistään avauskisassa.

Koe on kesken. Seuraavat kymmenen vuorokautta vietetään radiohiljaisuutta liikkuvassa laboratoriossa. Valitettavasti tutkimusta häiritsee aluksi 1-5.4. pääsiäisleiri Ronnebyssä ja vielä 5-10.4. hiihtoleiri Rukalla. Koe kuitenkin viedään läpi aiemmin laaditun suunnitelman mukaan. Se viedään läpi, mutta harjoitusvaste saattaa hieman kärsiä noin 20 muusta harjoitustunnista. Ohjelma viedään läpi...

Koe on kesken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti